Tips

Extra menu:    HoofdpuntenTips

Tip 1: Zelfs met alle slimme techniek en prachtige fotomaterialen blijft het belangrijk om uw fototoestel goed stil te houden, want dan krijgt u de scherpste foto’s. In spreidstand (u weet wel van gymnastiekles) met uw ellebogen tegen het lichaam, staat u als een (vakantie)huis.

Tip 2: Aan de voorkant van uw fototoestel zitten allemaal vensters: een voor de lens (het oog van uw camera), een voor de zoeker (daar kijkt u met uw oog door) en een voor de flits (die zorgt voor voldoende licht). Denk daar even aan als u de camera vasthoudt, want door vingers voor die vensters te houden, kan een foto mislukken.

Tip 3: Een goede foto vraagt tijd. Kijk dus eerst goed of u de foto die u wilt maken, wel echt in het zoekerbeeld ziet. Probeer ook eens of ’n stap naar links of rechts, vooruit of achteruit een mooier ‘plaatje’ oplevert.

Tip 4: Ook al heeft u het misschien nog nooit gemerkt: TV-presentatoren staan zelden in het midden van het beeld, maar altijd iets naar links of rechts. Datzelfde geldt voor de horizon: die is meestal óf hoog óf laag in beeld. Uw onderwerp iets uit het midden van het beeld plaatsen, zorgt ook voor mooiere foto’s.

Tip 5: Door het fototoestel goed recht te houden, komen de horizon en verticale lijnen (bijvoorbeeld van een gebouw) mooi recht op de foto. Wilt u eens wat anders, dan houdt u de camera gewoon scheef!

Tip 6: Foto’s van mensen én dieren worden het mooist, als u ze op ooghoogte maakt. Dat betekent, dat de camera op dezelfde hoogte is als de ogen van de mensen of dieren die u fotografeert. Wilt u iemand op de foto zetten die veel groter is dan uzelf, vraag dan of ze even willen gaan zitten, of ga zelf op een stoel staan.

Tip 7: Natuurlijk wilt u vakantievrienden of -vriendinnen zo groot mogelijk in beeld brengen. Maar voor het mooiste fotoresultaat, moet u even de afstand in de gaten houden. Met een eenvoudig fototoestel kunt u het best ±1,5 meter afstand tot uw ‘fotomodel’ bewaren. Fotografeert u dichterbij, dan kan de foto onscherp worden.

Tip 8: De mooiste vakantiefoto’s krijgt u met een ISO200 of ISO400 in uw (compact-) camera met standaardlens. Heeft uw camera een zoomlens, dan wordt een ISO400 of ISO800 aanbevolen. Deze extra lichtgevoelige films kunnen de grote contrastverschillen, die het gevolg zijn van fel zonlicht en de daardoor veroorzaakte zware schaduwen, beter overbruggen. En op dagen dat de zon verstek laat gaan, zorgen ze voor kleuriger foto’s. Koopt u fotorolletjes in een Nederlandse fotozaak, dan bent u verzekerd van vers filmmateriaal en kunt u advies vragen welk type film het meest geschikt is voor uw reisbestemming. Tijdens uw vakantieverblijf in een warm land is de beste bewaarplaats voor filmrolletjes een koele plaats. Op de camping is dat bijv. een koelbox. Beslaat de buitenkant van een gekoeld fotorolletje als het weer in de warmte komt, laat het dan even acclimatiseren voordat u het in de camera doet. Let er bij een hotel-, auto- of caravanvakantie goed op dat de rolletjes niet per ongeluk in de zon liggen te bakken. Want hoog oplopende temperaturen kunnen de kwaliteit negatief beinvloeden.

Tip 9: Steeds meer luchthavens gaan over op nieuwe apparatuur om ingecheckte bagage beter te kunnen controleren. Als in deze bagage films vanaf ISO200 worden vervoerd, kan de krachtige scanner in de nieuwe apparatuur een versluiering veroorzaken, die pas na ontwikkelen en afdrukken zichtbaar wordt op uw uiteindelijke foto’s. Gaat u vliegen, laat uw films dan altijd als handbagage controleren. De apparatuur die hiervoor gebruikt wordt is absoluut veilig en zal geen negatief effect hebben op de fotoresultaten. Een fototas is niet alleen handig omdat u de camera en fotorolletjes makkelijk als handbagage meeneemt, maar vormt ook een prima bescherming tegen zonlicht, zand en vocht. U vindt ze bij de fotozaak in alle soorten, maten en prijsklassen.

Tip 10: Neem in twijfelgevallen altijd reserve-batterijtjes mee, want automatische camera’s hebben voor alle functies stroom nodig. Veel fotograferen kan ervoor zorgen, dat de batterijen tijdens de vakantie misschien aan vervanging toe zijn. Is het juiste type batterij op uw vakantie-bestemming niet verkrijgbaar, laat u dan nooit een ander type aanpraten want een verkeerde batterij kan uw camera beschadigen!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *