Fotograferen in de automatische stand of niet?
Het grote voordeel van fotograferen in de automatische stand (meestal groen gekleurd op je camera) is dat het automatisch gaat. Je bepaalt de compositie, klikt & klaar. Je hoeft niet te denken aan allerlei ingewikkelde dingen. Helaas zijn de resultaten in de automatische stand niet altijd goed. Soms is een foto niet scherp, overbelicht of te donker. Het foto resultaat is niet altijd wat je er van verwacht had. Dan is het tijd om van de automatische stand af te gaan. En al die zogenaamde ingewikkelde dingen (sluitertijd, diafragma, ISO, enzovoort) zijn gemakkelijk te leren. Uiteindelijk zal je betere foto’s gaan maken!
Wanneer niet in de automatische stand fotograferen?
- ik wil betere foto’s maken
- ik bepaal zelf welk onderwerp ik scherp wil hebben
- ik bepaal zelf, hoe ik fotografisch iets wil bereiken
- ik wil meer creatief zijn

Een nieuwe fotografie wereld gaat voor je open, als je van de automatische stand afstapt. (foto: steiger in het Haarlemmermeerse Bos, Hoofddorp)
De digitale camera is een vernuftig instrument. Wanneer je alleen in de automatische stand fotografeert, benut je niet alle mogelijkheden om een goede foto te maken. Dat is jammer, want bijvoorbeeld de vakantiefoto’s kunnen met een kleine inspanning toch net iets mooier.
Gaat het je toch een beetje duizelen met begrippen als sluitertijd, diafragma en ISO? Wij kunnen je een stap in de goede richting geven met praktijkgericht workshops fotografie. Spelenderwijs fotografeer je met je eigen camera dan niet meer in de automatische stand!
De 1e stap om beter te leren fotograferen is om niet meer in de automatische stand foto’s te maken.
Recente reacties